קחי את ידי

תמונה של הספר קחי את ידי

מחבר: דולן פרקינס-ולדז, הוצאה לאור: אריה ניר, תרגום: נעה בן פורת, מס' עמודים: 415.

הסקירה שלי:

ספר מרתק, מרגש וחשוב על תקופה אפלה בהיסטוריה האמריקאית. סיפור על גזענות, אפליה, שתיקה ורגשות אשמה.

הנושא לא קל וממש בלתי נתפס אבל הכתיבה זורמת. ספר שלא יכולתי להניח מהיד מתחילתו ועד סופו והוא יישאר איתי הרבה זמן. זהו אחד הספרים החזקים והמטלטלים שקראתי לאחרונה.

הסיפור בדיוני אבל הוא מבוסס על הסיפור האמיתי של משפט רלף נגד ויינברגר שבו אחיות שחורות עוקרו ללא הסכמתן במונטגומרי. העובדת הסוציאלית שלהן דיווחה על כך לעורך דין מקומי והמשפט שנערך לתודעה אלפי מיקרים של נשים שחורות עניות שעוקרו במסגרת תוכנית במימון פדרלי. הסופרת הזדעזעה מהמקרה והוא היה הרקע לרומן שכתבה.

ממליצה בחום!

הסיפור מתחיל במכתב שכותבת אם לבתה. האם היא סיויל, רופאה גניקולוגית, שמחליטה שהגיע הזמן לספר לבתה את סיפורה מלפני עשרות שנים ולנסות לשחרר את העבר הקשה ואת רגשות האשמה שיש לה על מעשה שעשתה בעקבות עבודתה כאחות במרפאה לתכנון המשפחה.

מדובר בשנת 1973 במונטגומרי , אלבמה. סיויל היא אחות בקהילה האפרו-אמריקאית ועובדת במרפאה לתכנון המשפחה. היא באה ממשפחה משכילה ואמידה והרגישה שליחות בעבודתה.

מטרת המרפאה הייתה לסייע לנשים צעירות בכל הקשור לכניסה להריון, ללמדן לשמור על גופן ולדאוג לעתידן.

מייד בתחילת עבודתה, סיויל נשלחת לתת זריקות למניעת הריון לא רצוי לשתי אחיות בנות 11 ו-13. היא מגיעה לביתן ומגלה שהן עניות, גרות בתנאים מזעזעים של לכלוך ורעב, אמן נפטרה והן גרות עם אביהן וסבתן.

סיויל נקשרת אליהן מאד ומחליטה לדאוג להן כאילו הייתה אימן. היא מסדרת להן דירה, קונה להן אוכל ומבקרת אותן לעיתים קרובות.

כשהיא מגלה שאחת הבנות עדיין לא קיבלה מחזור ולמרות זאת היא הזריקה לה זריקה למניעת הריון, היא מתחילה להבין שמשהו לא תקין קורה במדיניות של המרפאה.

בהמשך, ביום שסיויל הייתה בחופשה מהעבודה, הגיעה מישהי במקומה אל הילדות והן נלקחו לטיפול רפואי ללא ידיעתן וללא הבנתן. אותו אירוע קשה שחוו ישנה את חיי הבנות ואת חייה לעד.

סיויל השבורה מחליטה לחקור את העניין והיא מגלה שמדובר בתופעה רחבה ומזעזעת.

היא חוברת לעורך דין והם מתכוננים למשפט גדול. היא מגייסת את חברותיה לעבודה וביחד הן אוספות ראיות ועדויות למעשים המזעזעים ומקוות להעלות לדין את האשמים ולמגר את התופעה של עריכת ניסויים על נשים שחורות וביצוע ניתוחים לעיקור שלא בידיעתן.

בין היתר, הן מגלות שהיו מחתימים נשים על מסמכים לביצוע ניתוחים בזמן שהן לא ידעו קרוא וכתוב ושהיו מסתירים מהן שהניתוח הוא בלתי הפיך וימנע מהן להיכנס להריון בעתיד.

מה יעלה בגורלן של האחיות? מה יהיו תוצאות המשפט? האם סיויל תצליח לשחרר את העבר ולהתמקד בעתיד?

תקראו ותגלו.

ממליצה מאד לקרוא את הערת המחברת בסוף הספר כדי להבין את הרקע לרומן המטלטל הזה.

תקציר, כפי שמופיע בגב הספר:

"הספר הזה ישבור את ליבכם וירומם את נפשכם." קייט קווין, מחברת רבי־המכר הרשת של אליס וצופן הוורד

מונטגומרי, אלבמה, 1973. סיוויל טאונסנד היא בוגרת טרייה של בית הספר לסיעוד, שנחושה לחולל שינוי בדרכה החדשה כאחות בקהילה האפרו־אמריקאית. בעבודתה במרפאה לתכנון המשפחה היא מקווה לסייע לנשים לקבל החלטות על גופן וחייהן, ולעצב את גורלן במו ידיהן.
כבר בתחילת דרכה, שביל עפר מאובק מוביל אותה לבקתה דלה שבה פוגשת סיוויל את המטופלות הראשונות שלה. אף על פי שהאחיות אריקה ואינדיה הן בנות אחת־עשרה ושלוש־עשרה בלבד, סיוויל נדרשת לתת להן זריקות למניעת היריון. בעוד סיוויל מתחילה לפקפק במדיניות המוכתבת לה, אינדיה, אריקה ובני משפחתם נכנסים עמוק לליבה. עד שיום אחד היא מגלה שקרה דבר בלתי נתפס שישנה את חייהן של הבנות לבלי היכר.

כעבור עשרות שנים, כשהיא אם לבת בוגרת ועומדת לפרוש מקריירה ארוכה ומפוארת, ד"ר סיוויל טאונסנד מבקשת לסגור מעגל ולהניח לעבר. אבל יש אנשים וסיפורים שמסרבים להישכח. שאסור להם להישכח. כי ההיסטוריה חוזרת על מה שאנחנו מעדיפים לא לזכור.

קחי את ידי הוא רומן היסטורי המבוסס על אירועים אמיתיים. בכתיבה רהוטה, כנה ושופעת חמלה, פורשת דולן פרקינס־ולדז יצירה ספרותית מרשימה העוסקת באחריות, תיקון עוולות והחשיבות שבלימוד מטעויות העבר בלי להסס להישיר מבט אל תקופות אפלות.

"קחי את ידי מזכיר לנו שספרות גדולה לא נועדה לבדר אלא לחולל שינוי בעולם." וושינגטון פוסט

"נוגע ללב ומרגש אך מֵישיר מבט אל ההיסטוריה ללא מורא… מסע בלתי נשכח אל משמעותן של אחריות וגאולה." סלסט אינג, מחברת רב־המכר שריפות קטנות בכל מקום

"מרגש, חשוב ורלוונטי מאין כמוהו." כריסטינה בייקר קליין, מחברת רב־המכר רכבת היתומים

תגובות

תגובות