צעד גדול קטן

תמונה של הספר צעד גדול קטן

מחבר: ג'ודי פיקו, הוצאה לאור: כנרת, זמורה-ביתן, תרגום: קטיה בנוביץ', מס' עמודים: 464.

הסקירה שלי:

צעד גדול קטן / ג'ודי פיקו

ספר מצויין שמעלה דילמה מוסרית לא פשוטה אליה נקלעת הגיבורה כתוצאה מדעות גזעניות. הספר מעניין וזורם והוא מעלה נושא חשוב שלא אוהבים לדבר עליו אבל לצערנו הוא עדיין קיים והמסר שהסופרת מציינת באחרית דבר הוא שעלינו לבחון את עצמינו ולבדוק האם גם בתוכנו חבויות דעות גזעניות המשפיעות על התנהלותנו. נהניתי מאד מהקריאה, ממליצה בחום!

רות היא אפרו-אמריקנית. היא אחות במחלקת יולדות בבית חולים בקונטיקט כבר עשרים שנה. כשרות באה לבדוק תינוק שזה הרגע נולד, היא נתקלת במבטים זועמים של האב, טרק. טרק פונה למנהלת המחלקה והיא נותנת לרות הוראה לא לטפל יותר בתינוק הזה.

ביום לחוץ במיוחד, רות מוצאת את עצמה משגיחה לדה על התינוק מפאת חוסר כח אדם במחלקה. באותו רגע היא מבחינה כי הוא שרוי במצוקה ונכנס לדום נשימה. רות מהססת: האם עליה לטפל בו בהתאם לשבועת האחיות או שמא עליה לציית להוראה ולא לגעת בו? הרגע הזה של ההיסוס ישנה את כל חייה מעתה ואילך. רות מואשמת ברצח התינוק. היא מושעית מעבודתה ומתנהל נגדה משפט מתוקשר.

רות מגדלת את בנה לבד לאחר שבעלה נהרג במלחמה, אין לה כסף לעורך דין ולכן היא מקבלת סנגורית ציבורית. הסנגורית מבקשת מרות לנהל את המשפט מבלי להזכיר את נושא הגזע. רות יודעת שההאשמה נגדה נובעת מגזענות וקשה לה להסכים לבקשתה של הסנגורית.

מערכת היחסים בין רות לסנגורית לא קלים. הן רבות המון וחלוקות בדעותיהן אבל לאט לאט לומדות להכיר אחת את השנייה וגם עוברות תהליך שבו הן מגלות על עצמן דברים שהיו חבויים בתוכן וחששו להעמיק בהם. רות מלמדת את קנדי מה זה להיות אישה שחורה בין לבנים ואיך זה משפיע על החיים שלה ביום יום.

לאורך המשפט מתגלים פרטים חדשים ומפתיעים שמשנים את כל מה שידענו עד כה. גם כשנראה שרות בדרך לנצח, הכל מתהפך עקב מהלך אמיץ  שרות מחליטה לעשות.

הספר מרבה בתיאורים שלעיתים עייפו אותי ולדעתי היו מיותרים כמו למשל בחירת המושבעים שהיתה מאד מפורטת לדעתי.

הפרקים מסופרים על ידי שלוש הדמויות המרכזיות: רות, קנדי הסנגורית וטרק. אהבתי מאד את צורת הכתיבה שנתנה אור על הדרך שכל אחת מהדמויות רואה את השתלשלות העניינים.

כל דמות מספרת על קורות חייה מילדות ועד היום. סיפורו של טרק מעניין מאד. חייו הלא קלים הובילו אותו להקים תנועה שדוגלת בעליונות הגזע הלבן ומות תינוקו גרם לו לרצות לנקום ברות. טרק עובר תהליך מאד משמעותי שבעקבותיו הוא יוצא מפוקח לחיים חדשים.

החלק האחרון של הספר מלא הפתעות לא צפויות והסוף מאד מרגש ואופטימי.  ממליצה בחום!

תקציר, כפי שמופיע בגב הספר:

רומן מרתק חדש של ג’ודי פיקו, המתאר דילמה מוסרית שתגרום לכם לפקפק בעצמכם.

רות ג’פרסון היא אחות עם עשרים שנות ניסיון במחלקת יולדות בבית חולים בקונטיקט. במסגרת המשמרת שלה רות מבצעת בדיקה שגרתית בתינוק בן יומו, אך כעבור דקות ספורות מגלה שהטיפול בתינוק הזה נלקח ממנה. ההורים דוגלים בעליונות הגזע הלבן ואינם רוצים שרות האפרו־אמריקנית תיגע בבנם. בית החולים נעתר לבקשה. אלא שלמחרת התינוק נכנס לדום נשימה בחדר שרק רות נמצאת בו. האם היא תציית להוראה או תתערב?

רות מהססת לפני ביצוע ההחייאה ועקב כך מואשמת בפשע חמור. סנגורית ציבורית לבנה מקבלת על עצמה את התיק אך מעלה גישה מפתיעה – לא להעלות את נושא הגזע בבית המשפט במסגרת קו ההגנה. בזמן שרות מנסה לשמור על חיים תקינים ככל האפשר, במיוחד למען בנה המתבגר, התיק הופך לסנסציה תקשורתית. ובעוד המשפט מתקדם, רות והסנגורית נאלצות להילחם זו על אמונה של זו ומגלות שכל מה שלמדו בחייהן על אחרים ועל עצמן עשוי להיות שגוי.

תגובות

תגובות