מחבר: מיכל פנקל, הוצאה לאור: הוצאת סביונים, תרגום: לא רלוונטי, מס' עמודים: 214.
הסקירה שלי:
ספר ביכורים מעניין, הכתיבה עשירה וזורמת, הדמויות אמינות והסיפורים שלהן מאד מרגשים.
הספר דן במונח "ממזרת" הניתן למי שנולד/ה לאישה הנשואה לגבר אחר, שאינו זה שממנו נולד/ה הילד/ה. ממזרה לא יכולה להינשא עשרה דורות קדימה לפי היהדות.
יש פה שני סיפורים שמסופרים על ידי שתי הגיבורות, אם ובתה, המסופרים לסירוגין, עבר והווה עד לחיבור ולסוף המרגש. ממליצה בחום!
נעמי מאורסת וביחד עם בעלה לעתיד הם מגיעים למשרדי המועצה הדתית להירשם לנישואים. נעמי מופתעת לגלות כי הרב לא יכול לרשום אותה וכדי לברר את הסיבה הוא שולח אותה לאמה שתספר לה מה הבעיה.
רות חוזרת לאמה לנסות ללמוד על עברה. מכאן הסיפור מתפצל לשניים: הווה ועבר, נעמי ורות אמה.
סיפורה של רות מתרחש בתחילת שנות השבעים בירושלים.
לאדון אברום יש טלפון שמשמש את כל תושבי השכונה. יום אחד הוא קורא לרות לקבל שיחה שבה היא מקבלת בשורה שתטלטל את חייה.
בועז, אחד השכנים בבניין נתקל ברות בחדר המדרגות ומתחיל לחזר אחריה. הם מתארחים ביחד אצל אברום אבל רות מתקשה להיענות לחיזוריו. נפשה של רות פצועה בעקבות אירועים קשים וטראומטיים שעברה בבודפשט, מקום הולדתה. היא מאמינה שרובצת עליה קללה ולא רוצה להרוס את עתידו של בועז.
במקביל נעמי מספרת את סיפורה. מאז גילוי הממזרות יש לה חיכוכים עם בן זוגה בגלל שאמו מנסה לטרפד את הנישואים שלו לאישה ממזרה.
לאט לאט רות מגלה את סיפורה של אמה, את סיפור היכרותה עם אביה ושני הסיפורים מתחברים.
מה תגלה נעמי? מיהי אמה? מדוע אמה הסתירה ממנה את עברה? מדוע היא נחשבת ממזרה? האם אביה הנוכחי הוא האב הביולוגי שלה? מה יעלה בגורל הנישואים שלה עם בועז אהובה?
תקראו ותגלו.
סיפור על אהבה חזקה שנתקלת בקשיים עקב תפיסות חברתיות ודתיות נוקשות, סיפור על תשוקה, על חברות, על נתינה ועל אמונה בכוחה של האהבה. למרות הקשיים שאיתם נאלצות הדמויות להתמודד, הן אופטימיות, אמיצות ומלאות תקווה. אהבתי את הסוף המרגש.
תקציר, כפי שמופיע בגב הספר:
אל משרדי המועצה הדתית ברחוב חבצלת, לא רחוק ממגרש הרוסים, מגיעה נעמי עם ארוסה להירשם לנישואים. לתדהמתה, היא מסורבת.
"תשאלי את אמא שלך – היא תגיד לך מה הבעיה" מפטיר לעברה הרב ומאלץ אותה לחזור אחורה בזמן. בירושלים של תחילת שנות השבעים נקראת גברת רות לדירתו של אדון אברום, שהטלפון שברשותו משמש את כל תושבי השכונה, ומקבלת את הבשורה שתשנה את חייה. אגב כך פוגש בה בועז השכן. הוא אינו יודע דבר על עברה הפצוע, שתחילתו בעיר הולדתה בודפשט, עבר המטיל צל כבד על הקשר העז שנרקם ביניהם. גיבורות הרומן, נעמי ורות, מספרות את סיפורן הפרטי הנוגע ללב .אט־אט מתגלים החוטים המקשרים בין הדמויות – קורבנות של תפיסות חברתיות נוקשות, שהחמורה שבהן היא הממזרות.
ממזרת הוא סיפור על אהבה בלתי אפשרית השזור בהיסטוריה הרחוקה והקרובה, שמנהגים דתיים מימים ימימה שולטים בה ועושים בה כבשלהם. ובכל זאת שורות על הרומן כולו תקווה ואמונה בכוחה של האהבה, במעשי חסד ובקירוב לבבות. בלשון עשירה וביכולת תיאור מסעירה מחיה פנקל דמויות, מקומות ואירועים, ולרגע אנו מתפתים להאמין כי היא הייתה עדה להם בזמן אמת, ואך זה שבה מהם כדי לספר.
מיכל פנקל, עורכת דין, נשואה ואם לשניים. זהו ספר הביכורים שלה.