מועדון שישי בערב

תמונה של הספר מועדון שישי בערב

מחבר: אליסון ריצ'מן, סופיה לונדברג, מ"ג' רוז, הוצאה לאור: פן, ידיעות ספרים, תרגום: ניצה פלד, מס' עמודים: 286.

הסקירה שלי:

רומן היסטורי מעניין המבוסס על סיפורה של האמנית הילמה אף קלינט שהייתה אמנית פורצת דרך וחלוצת הציור המופשט במאה ה-20 אך לא זכתה להכרה בחייה. היא זכתה להכרה ולהצלחה רק לאחר כ 40 שנה אחרי מותה.

הילמה הבינה בחייה שהיא הקדימה את זמנה ולכן החביאה את הציורים, גנזה את היומנים והמחברות שלה לטובת דורות העתיד וביקשה שייפתחו כ 20 שנה לאחר מותה.

בספר ישנו גם סיפור מסגרת הקשור לחייו האישיים של האוצר שחוקר אודות הילמה, סיפור שכנראה לא קרה במציאות אך הוא בהחלט תורם עניין לספר.

הרומן דן במהות האמנות, במאבק של אישה להישאר מי שהיא ולא לוותר על השאיפה ליצור בדרכה ולזכות בהכרה.

בין היתר הספר עוסק גם באהבה וחברות, רוחניות, תשוקה, קנאה ומתמקד במאבקן של נשים להצליח בעולם שהיה אז של גברים, עולם קשה ומלא מכשולים.

ההתחלה מאד זורמת, בהמשך קצת התקשיתי בקריאה שכן יש המון מונחים מתחום האמנות, פירוט ואף חזרה על דברים אבל החצי השני נהיה שוב מעניין וזורם ואני שמחה שהתעקשתי וסיימתי את הקריאה.

הספר מתאים בעיקר למי שאוהב ומעריך אמנות. אני למדתי המון ובהחלט היה שווה את הקריאה.

אבן הוא אוצר אמנות. בנסיעת עבודה לכנס בסטוקהולם, הוא נתקל בבליית, חוקרת אמנות שהייתה אהובתו בעבר ועזבה אותו בלי הסבר לפני כשמונה שנים. עכשיו יש לו הזדמנות לברר מדוע היא עזבה אותו והאם יש סיכוי לחדש שוב את האהבה כי הרגשות שלו כלפיה עדיין קיימים.

למחרת, כשהוא מוזמן לתערוכה, הוא מגלה לראשונה את היצירות של האמנית הילמה אף קלינט ומתלהב מהן. הוא מאד סקרן ומחליט לחקור אודותיה. הוא מגיע ליומנים אישיים שלה ומגלה שהיא הקימה יחד עם ארבע חברות את מועדון שישי בערב "לה פם" (החמש) בכדי להתעמק בעולם הרוחני במטרה שיעזור להם ליצור אמנות. הכוונה הייתה לעשות סיאנסים ולתקשר עם רוחות שידריכו אותן איך לצייר.

הילמה טענה שהרוחות בסיאנס ציוו עליה להקים מקדש של אמנות וזוהי הייתה מטרת חייה.

באותה תקופה נשים לא היו אמורות להתעסק ברוחניות ולכן הן שמרו על המועדון בסוד.

אבן מגלה כי היה קשר חברות יוצא דופן בין הילמה לאנה שנמשך כ 40 שנה, הוא מנסה להתחקות אחר מהות החברות ביניהן.

הוא מגלה גם שאחת המחברות של הילמה נעלמה ומנסה להבין מה היה בה ואולי ניתן למצוא היכן היא מוחבאת והבין יותר את מהלכיה של הילמה.

במקביל, לאחר מפגשים ושיחות עם אהובתו, אבן נאלץ להתמודד עם עברו ולברר מה עוצר אותו מלהתקדם בתחום הזוגיות, הקשרים והאהבה.

מיהי הילמה? מה טיב הקשר בינה לבין אנה? מדוע החביאה מחברת מסויימת ומה היה בה? מדוע שרפה יומנים ומחברות שכתבה במועדון? מה היא הסתירה?

האם אבן ובליית יצליחו הפעם לממש את אהבתם?

תקראו ותגלו.

תקציר, כפי שמופיע בגב הספר:

במהלך נסיעת עבודה לסטוקהולם, נתקל אבּן, אוצר אמנות עכשווית, בבליית, חוקרת אמנות ואהובתו לשעבר, שלפני שמונה שנים עזבה ללא הסבר והותירה אותו שבור לב. למחרת הוא מוזמן לתערוכה של ציירת שוודית אנונימית ומקווה לפגוש שם שוב את בליית, אך לשווא.

בתערוכה, אבּן מגלה את הילמה אף קלינט, אמנית יוצאת דופן שהקדימה את זמנה בשנים רבות. הוא מתחיל לחקור על אודותיה ונתקל ביומניה האישיים, שמהם הוא לומד שיחד עם עוד ארבע אמניות הקימה אף קלינט קבוצה בשם "החמש", או "מועדון שישי בערב", על שם המפגשים השבועיים שערכו במטרה להעמיק את עולמן הרוחני והיצירתי בתקופה שבה עולמות כאלה היו במידה רבה חסומים בפני נשים.

אבּן נחוש להכיר לעולם את כישרונה החד-פעמי של אף קלינט ואת סיפורן יוצא הדופן של "החמש". בדרך למימוש חזונו, הנשזר בזה של האמנית עצמה, הוא יידרש להתמודד עם אמיתות כואבות בחייו שלו ויברר לעצמו סוף-סוף מה קרה עם בליית ואם יש עדיין דרך לממש את אהבתם.

מועדון שישי בערב הוא פרי שיתוף פעולה של שלוש סופרות: מחברות רבי-המכר האמריקאיות אליסון ריצ'מן ("גן המכתבים" ו"אהבה אבודה") ומ"ג' רוז, והסופרת השוודית המצליחה סופיה לונדברג. זהו רומן היסטורי סוחף ומרתק, שחוקר מושגים כמו גורל ותשוקה ואת החוטים המקשרים בין חמש נשים בעודן מאתגרות מסורות אמנותיות וחברתיות בעולם אדיש וגדוש מכשולים.

תערוכת רטרוספקטיבה לאמנית הילמה אף קלינט, שנערכה ב-2018 במוזיאון הגוגנהיים בניו יורק, היתה להצלחה מסחררת ומשכה אליה את הקהל הגדול ביותר אי-פעם בתולדות המוזיאון. ב-2019 הציג גם מוזיאון תל אביב תערוכה מעבודותיה בשם "עידן חדש", שמשכה אליה קהל עצום.

"שלוש סופרות נפלאות התאחדו כדי לכתוב רומן על הילמה אף קלינט וחברותיה האמניות. הן חוקרות את השאלות מה המשמעות ביצירת אמנות וכיצד להיות אמנית ולהישאר נאמנה לעצמך גם כאשר מתעלמים ממך או דוחים אותך. בלבו זהו רומן על אהבה, חברות וקסמה המסתורי של היצירתיות." – יאן-פיליפ סנדקר, מחבר "אמנות ההקשבה לפעימות הלב".

תגובות

תגובות