מחבר: גילה נאומן ימיני, הוצאה לאור: ג, תרגום: לא רלוונטי, מס' עמודים: 287.
הסקירה שלי:
ספר ביכורים מצוין, סוחף מהעמוד הראשון. רומן מתח קיצבי ששומר על עניין לכל אורכו.
הספר מתמודד עם נושאים רבים כגון: קריירה, חברות, זוגיות, הורות ואהבה תוך כדי התמודדות עם אובדן ועם מחלה קשה במשפחה.
תלמה נשואה למיקי, יש לה חיים טובים, הרבה כסף, בעל נאה, חברות נפש וקריירה מצליחה בתור עורכת דין. הקריירה גובה ממנה מחיר כבד והרבה שעות וכמובן שזה בה על חשבון הזמן שהיא יכולה להקדיש לגידול שתי בנותיה. גם בעלה עורך דין ועובד מסביב לשעון.
יום אחד מתרחשת תאונה ליד מקום מגוריה שבה מעורבת חברתה הטובה של בתה. רגע אחרי התאונה, דופק אדם פצוע, שהיה מעורב בתאונה, על דלת ביתה ומבקש להסתתר במחסן ולקבל עזרה.
מאותו יום, חייה של תלמה משתנים. מחיי שגרה נוחים, היא נכנסת לחיים סוערים הכוללים מאורעות לא פשוטים שנוחתים עליה בזה אחר זה: התאונה הקטלנית שתשפיע מאד עליה ועל בתה, הגילוי שאחיה קשור בדרך עקיפה לתאונה וייאלץ לעמוד למשפט, ומחלתה הקשה של בתה הבכורה.
לאור האירועים, תלמה נאלצת לעשות סדר בחייה שגורם לה להחליט לוותר על קריירה לטובת היצמדות לבתה יומם ולילה במאבקה בלוקמיה. במהלך הטיפולים הקשים של בתה, תלמה לומדת על עצמה המון, מי היא? כמה כח יש לה? מה גבול היכולת שלה במצב הקשה שאליו היא נקלעה? ועוד.
תלמה מגלה כי בתוך כל הכאוס הזה, עדיין יש בחייה מקום לאהבה חדשה ולרגשות תשוקה חדשים ומסעירים כלפי אותו אדם פצוע שדפק על דלת ביתה ביום התאונה ומאז לא יצא ממחשבותיה.
איך תתמודד תלמה עם כל המשברים? האם בתה תבריא? האם אחיה ייכנס לכלא? האם תכנע לתשוקותיה ותממשן? התשובות כמובן באות לידי פיתרון בסיפור.
אהבתי את הסוף שמעורר המון מחשבות על עתידה של תלמה ועל בחירתה. ממליצה בחום!
תקציר, כפי שמופיע בגב הספר:
לתלמה שדות, ילדת פרחים בעברה, וכיום אישה שאפתנית ואם לשתי בנות, חיים נינוחים ומאירי פנים, אך צל גדול מרחף מעליה; צירוף גורלי של מאורעות שהחל ביום בו פתחה את הדלת בפני אדם זר, ושיאם במחלת הלוקמיה של בתה, מנתץ את בועת הזכוכית המושלמת שלה לרסיסים. בניסיון להתמודד עם הסערה הפוקדת אותה, בוחנת תלמה מחדש כל היבט בחייה, ומגלה תחושות ותשוקות המסמנות לה בבירור כי היא מאוהבת בגבר אחר.
זהו סיפור דרמה מרתק הכתוב בהומור ובכאב, ומעלה באומץ שאלות כגון:
מה הם גבולות היכולת שלנו כאשר שיגרת חיינו מופרת בידי צווי גורל;
האם אנו באמת מכירים את עצמנו בטרם עמדנו בפניהם?
האם הבחירה שלנו לבעוט במוסכמות הן החלטה מודעת או תולדה של צירופי מקרים?
כיצד הייתה כל אישה אחרת נוהגת במקומה של תלמה;
ואולי בכלל הסקרנות היא דרך מוסרית יותר לחטוא?
תלמה שדות נתפסה לא מוכנה. חיבתה העמוקה לקווים ברורים של מותר ואסור, יחד עם נטייתה הטבעית לבעוט במוסכמות שאינן לרוחה, נדחקו לפינה מאז נישואיה למיקי. יש לה כמעט כל מה שאישה כמותה עשויה לחלום עליו – בעל שרמנטי, קריירה מרתקת, חברות נפש, שתי ילדות מקסימות ובית בפרברים. אך צירוף גורלי של מאורעות שתחילתם ביום בו פתחה את הדלת בפני אדם זר, ושיאם במחלת הלוקמיה של בתה, מנתץ את בועת הזכוכית המושלמת שלה לרסיסים. בניסיון להתמודד עם הסערה הפוקדת אותה, בוחנת תלמה שתי וערב כל היבט בחייה, ומגלה תחושות ותשוקות שלא האמינה שעדיין מפעמות בה – המסמנות לה בבירור כי היא מאוהבת באחר.
האם ככלות הכול, תאזור תלמה אומץ, תקשיב לצו לבה ותיתן דרור לתשוקותיה?
בכישרון רב, ולאורך עלילה קצבית ומותחת, מציגה בפנינו גילה נאומן ימיני דמות נשית מורכבת, שאי אפשר שלא להתאהב בה. דרך דמותה של תלמה, המרדנית והמהוגנת כאחד, היא נוגעת בשלל נושאים אנושיים – דימוי עצמי, קריירה, חברות, דייטינג, סקס, רגעים בחיי הנישואים, הורות וקשרי משפחה, המהדהדים בעוצמה ומתמזגים זה בזה לכדי עלילה הנעה על חבל דק הנמתח בין הומור וכאב, תקווה וייאוש, אינטימיות וריחוק.
בהשראת תרבות הפופ השזורה בספר, המחברת בונה, מפרקת ומלחימה מחדש את קלישאות החיים על צווי גורל וחברה, וזאת בלשון ישירה ומקורית, וגם כאשר היא מובילה את הדמויות בדרך רצופה בלבול ותסכול היא מעניקה להן ממד אנושי, מציאותי ומסקרן.
בחלקו האחרון של הסיפור מגיע לשיאו תהליך של שינוי או סגירת מעגל משמעותית, בין קצוות רופפים בחייה של תלמה שבעקבותיו היא נבראת מחדש.
כריות אוויר הוא ספרה הראשון של גילה נאומן ימיני, נשואה ואם לשני בנים; מוסמכת הפקולטה לאמנויות מטעם אוניברסיטת תל-אביב ובוגרת החוג לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה. בעברה, עסקה בהפקות תיאטרון וטלוויזיה ובעריכת מגזינים ובעשור האחרון, עוסקת בייעוץ תקשורתי לתחום האמנות והתרבות.