מחבר: סנונית ליס, הוצאה לאור: הוצאת סנונית תוכן, תרגום: לא רלוונטי, מס' עמודים: 308.
הסקירה שלי:
כל הג'אז הזה / סנונית ליס
זהו ספר שכולו חלופת מיילים בין גבר לאישה. הסיפור מעניין, זורם ונקרא בנשימה אחת.
סיפור על התמודדות עם משבר גדול ועל הנסיון להיאחז בחיים למרות הקשיים. ממליצה בחום!
הגיבורה היא ליז פיין, בחורה בת 23. ליז עברה תאונת דרכים קשה שבעקבותיה חייה השתנו. היא חזרה לקיבוץ לגור עם הוריה. היא בודדה, מסתגרת בביתה ולא מצליחה לנהל חיים רגילים. יש לה התקפי חרדה, סיוטים, היא סובלת מפוסט טראומה. ליז מבלה בעיקר עם המחשב, היא כותבת זכרונות שלה מהעבר, בעיקר עם חברתה ג'אז, חברת נפש שאותה כינתה "אחותי".
יום אחד המחשב נגנב מביתה. היא מקבלת מייל למחשב בבית הוריה, מאדם שמכנה את עצמו "מישו". הוא כותב לה שהמחשב שלה נמצא בידיו. הוא קנה אותו בחנות יד שניה ומצא עליו את כל המכתבים והיומנים שלה.
"מישו" מבקש ממנה שתכתוב לו ארבעים מיילים שבהם תחשוף את חייה בפניו, את רגשותיה ואת מחשבותיה. אם היא תסרב, הוא ימחק את המכתבים שלה וכל עברה ייעלם.
ליז מסרבת לו ומקללת אותו אבל לאט לאט היא מבינה שאין לה ברירה ומתחילה להיחשף בפניו. היא מספרת לו על עברה, על חברתה הטובה ועל קשייה בהווה. היא נפתחת בפניו והוא קולט את מצבה הקשה.
גם "מישו" נפתח בפני ליז ומספר לה על עצמו, על זוגתו לשעבר, על חייו ועל בדידותו.
מיהו "מישו" ומה הקשר שלו לליז? מדוע הוא סוחט אותה ומהי מטרתו?
תקראו ותגלו, מבטיחה לכם סוף מאד מפתיע.
הספר ממחיש כמה חשוב לדבר במצבים של דיכאון לאחר אובדן, כמה חשוב להתריע, כמה חשוב ללכת לטיפול כי לא תמיד אפשר לצאת ממצב כזה לבד.
יש משברים גדולים בחיים שנראה כאילו אין דרך חזרה ולעיתים עולות מחשבות אובדניות, אבל החיים מעל הכל ולא צריך להתבייש לבקש עזרה, הן מחברים ומשפחה והן מבעלי מקצוע. אמנם החיים לא יחזרו לקדמותם, את מי שאבד לא ניתן להשיב, אבל יש המון רגעי אושר ששווה לחיות בשבילם.
מומלץ בחום!
תקציר, כפי שמופיע בגב הספר:
אילו יכולתם לבודד רגע אחד מחייכם, ולהפוך אותו לערסל שתוכלו לשוב ולהתכרבל בו מתי שתרצו – באיזה רגע הייתם בוחרים? מה הייתם מוכנים לעשות כדי להשיב לרשותכם את הזיכרונות היקרים לכם ביותר, אם הייתם עלולים לאבד אותם לנצח?
עם הדילמות האלה נאלצת להתמודד ליז פיין, צעירה רגילה, בת 23, עם חיים "לא כל כך רגילים", כדבריה. מסלול חייה המבטיח של ליז נקטע באופן פתאומי בעקבות תאונה, והיא מושלכת החוצה, אל החלל הריק, ללא נקודת אחיזה. יום אחד גם המחשב הנייד שלה נגנב, וזמן קצר לאחר מכן היא מקבלת מכתב סחיטה.
הסחטן, "מישו", הוא גבר תל אביבי קל לשון וקהה חושים, המחזיק בחייה הווירטואליים של ליז כבבן ערובה. הוא דורש ממנה לכתוב לו 40 מכתבים שבהם תחשוף באותנטיות מוחלטת את חייה, את מחשבותיה ואת רגשותיה. אם לא תעשה זאת, הוא מאיים כי ימחק את התכנים שבמחשב שלה: מכתבים יקרים לליבה שאין להם תחליף ויומנים שבהם תיעדה את הזיכרונות החשובים לה ביותר.
קולותיהם של ליז, של "מישו" ושל דמויות מחייהם נשזרים זה בזה בסיפור סוחף, שבמהלכו נחשפים סודות מכוננים. חליפת המכתבים ביניהם מגוללת בפני הקורא בהדרגה את סיפור חייהם המורכב מחוויות צבעוניות, מאהבות אבודות, מטרגדיות ומניסיונות להתאושש מהן.
הרומן "כל הג'אז הזה" מציג דמויות אקסצנטריות שנעות בין העולם הווירטואלי לבין המציאות הפיזית, בין נעורים לבין חידלון. הוא נע עם גלי ההדף שמותיר אחריו האובדן, ומתחקה אחר תפקיד השפה בהתמודדות עמו. במקצב ייחודי הוא מתעד ללא פשרות את שבריריות הנפש האנושית החשופה לאקראיות החיים, ומנגד – את תעצומותיה.
המחברת, ילידת 1980, נולדה וגדלה בקיבוץ עין שמר. עיתונאית לשעבר ומנהלת חברת תוכן שיווקי. בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה, חיה בתל אביב עם בן זוגה, שני ילדיה ושלושה חתולים שקופים. זהו ספרה הראשון.