ים ביני ובינך

תמונה של הספר

מחבר: נורית גרץ, הוצאה לאור: כנרת זמורה דביר, תרגום: לא רלוונטי, מס' עמודים: 288.

הסקירה שלי:

יצירה ספרותית מיוחדת במינה של סופרת מאד מוכשרת. סיפור אהבה מוחמצת בין רחל המשוררת למיכאל המיואש. הספר כתוב בשפה גבוהה, פיוטית לירית.

סיפור קורותיה של רחל סיקרן אותי מאד. היא נפטרה משחפת בגיל צעיר ללא בעל ומשפחה.

כשיצא הספר הזה, מיהרתי להשיגו. אהיה כנה ואומר שסגנון הכתיבה לא היה לי קל, הספר לא זרם לי בהתחלה ואפילו חשבתי לנטוש. אני מאד שמחה שהמשכתי כי לקראת האמצע כבר נשאבתי וממש נהניתי ממנו.

 הסופרת ערכה מחקר מקיף כדי לגלות את סיפור האהבה בין השניים. הסיפור מבוסס על 29 מכתבים שמיכאל שלח לרחל. את התשובות שרחל ענתה לו לא ניתן היה למצוא ולכן הסופרת ניחשה אותם דרך התשובות של מיכאל. למרות המחקר המקיף, עדיין יש פרטים שלא נחשפו ונשארו בגדר תעלומה, כגון היעלמותו של מיכאל. אולי בעתיד יתבהרו הדברים כפי שהסופרת מציינת באחרית דבר.

 רחל באה לטולוז שבצרפת כדי להשתלם בתחום החקלאות והציור. בשנת 1913 היא פוגשת מהנדס חשמל יהודי בטולוז, מיכאל. למיכאל יש חלומות. השניים נקשרים ונפגשים לעיתים קרובות ועם הזמן הם מתאהבים.

 לאחר שנתיים רחל מחליטה לעלות לארץ ישראל ומיכאל מחליט לחזור לרוסיה לאמו ולאביו החולה. למרות שמיכאל נקשר לרחל, הוא לא אומר לה את מה שהיא רוצה לשמוע, שתישאר איתו. ככל הנראה שהוא בעצמו לא יודע מה הוא מרגיש והאם מה שיש ביניהם זאת אהבה. הוא גם לא יודע מה הוא רוצה לעשות בעתיד.

 מיכאל חולם על סוציאליזם וציונות אך הוא אינו צופה את העתיד נכון ולכן חושב שיש לו זמן ומתישהו יצטרף לרחל. הוא לא פעיל פוליטית והוא די פאסיבי. הוא כותב ספרי חשמל ומכתבים אבל לא מצליח להביא את עצמו לידי מעשה פיזי – פגישה עם רחל.

 הוא יושב ימים שלמים וחולם על רחל, מתאר את חייה היפים כפי שהם משתקפים מהמכתבים שהיא שלחה לו. למכתבים מצורפים שירים שהיא כתבה ורק אחרי זמן רב כשהוא שומע שהיא חולה בשחפת הוא שם לב שבשירים היו רמזים לכך שהיא חולה ובודדה והוא לא קלט. לאחר זמן, נודע לו על מותה בהיותה בת 40. רחל גססה בביתה, עשתה מסע מרגש לבית מרפא בגדרה אבל התעקשה לחזור לתל אביב כדי למות בה. היא היתה בודדה, אנשים פחדו לבקר אותה מחשש שיידבקו. הוא מייסר את עצמו שלא היה שם איתה. עכשיו כבר מאוחר מדי.

 לא ידוע מה עלה בגורלו של מיכאל. האם נאסר? האם ניסה להגיע לארץ ישראל כדי לפגוש את רחל?

 למרות המחקר המקיף, לא נמצאו פרטים על גורלו של מיכאל. היו כמה אופציות והסוף שבחרה הסופרת עבור מיכאל הוא סוף אופטימי עבורו.

 ממליצה בחום!

תקציר, כפי שמופיע בגב הספר:

מיכאל ורחל הם גיבוריה של דרמה היסטורית ספרותית מרתקת. היא, רחל, הידועה מבין השניים – המשוררת שדמותה ושיריה קיבלו מימדים רומנטיים מיתולוגיים בתרבות העברית בארץ ומחוצה לה. הוא, מיכאל, מהנדס חשמל החולם על תיקון העולם באמצעות זרם החילופין.

הם נפגשו בטולוז, ערב מלחמת העולם הראשונה, והתאהבו זה בזו.

אבל ההיסטוריה, האידיאולוגיה, ולא פחות מאלה העכבות הנפשיות שלהם  הפרידו ביניהם. היא נסעה לארץ ישראל לבנות חברה ציונית חלוצית צודקת, להכין מקום חדש וראוי ליהודי העולם הנרדפים. הוא חזר לרוסיה, לתמוך במשפחתו ולקחת חלק במהפכה הקומוניסטית.

ים ביני לבינך מבוסס על מכתבים שמיכאל שלח לרחל ועל תחקיר מדוקדק שעולים ממנו גילויים חדשים על השניים. הריאליה המוחשית משמשת בספר רקע, אמין ומרתק, לסיפור אהבה בין גבר ואישה צעירים הנתפסים כאן "כגיבורי דורנו". גיבורים של דור אבוד, שחלמו חלומות

גדולים מידי, שסופם היה חורבן, אכזבות ופיכחון אכזרי.

ספרה הקודם של נורית גרץ, על דעת עצמו: ארבעה פרקי חיים של עמוס קינן  היה רב-מכר, זכה בפרס ברנר והיה מועמד לפרס ספיר. בים ביני לבינך היא רקמה, ביד אמן, סיפור אהבה ענק שהחיים בתקופה שבה הוא התרחש לא יכלו להכילו. הם אפשרו אותו ויצרו אותו, ובה בעת הביסו אותו. הסיפור הזה, שובה לב ומתסכל, קם לתחייה על פיתוליו הרבים בצרפת, ברוסיה ובישראל, קטעי האושר והייאוש, הדיבורים, המראות והריחות.

תגובות

תגובות