המסע של צילקה

תמונה של הספר המסע של צילקה

מחבר: הת'ר מוריס, הוצאה לאור: הוצאת שוקן, תרגום: דקלה פרידמן, מס' עמודים: 359.

הסקירה שלי:

ספר מדהים שמבוסס על סיפורה האמיתי של צילקה, אישה אמיצה ששרדה את השואה ולאחר מכן נכלאה על ידי הרוסים באשמת שיתוף פעולה עם הנאצים. אישה ששרדה שנים של עינויים, אונס, עונשים, אלימות, הן פיזית והן נפשית.

ספר מטלטל, מזעזע וקשה לעיכול. במהלך הקריאה לא יכולתי לעצור את הדמעות ועשיתי הפסקות כדי לנסות לעכל את הזוועות שעברו צילקה וחברותיה הן במהלך השואה והן בכלא הרוסי.

צילקה אישה ראויה להערצה. אישה שכולה טוב לב ודאגה לזולת. אישה שסיכנה את עצמה כדי להציל חיים של אחרים. בהיותה אסירה בכלא הרוסי היא שמה את עצמה תמיד במקום השני והצילה חיים של הרבה אנשים בזכות טוב הלב שלה, התושייה  והאומץ שהפגינה.

הספר מסופר בשני זמנים לסירוגין, קטעים מחיי היום יום של צילקה החל משנת 1942 במחנה בשואה וקטעים מחיי היום שלה בהיותה אסירה בכלא ברוסיה.

ספר חשוב שלדעתי חובה לקרוא. ספר שמלמד שגם בתקופות הכי קשות אפשר למצוא נקודות אור קטנות שנותנות כח לשרוד כנגד כל הסיכויים.

ממליצה בחום!

 

בשנת 1942 צילקה בת השש עשרה נלקחת מצ'כוסלובקיה למחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו. מפקד המחנה מתרשם מיופיה והיא נלקחת לשרת מינית אותו ואת חבריו. צילקה עוברת מעשי אונס ושותקת כי זאת הדרך היחידה שלה להישאר בחיים. במשך שנים לאחר מכן היא תרגיש רגשי אשמה על מה שעשתה.

עם שחרור המחנה על ידי הרוסים, כשצילקה מרגישה כבר את הסוף, היא מואשמת בשיתוף פעולה עם הנאצים ונלקחת על ידי הרוסים לגולאג, מחנה כפייה מבודד ואכזרי בסיביר.

צילקה בחורה חכמה ומלאת תושייה, היא כבר למודת ניסיון ממה שעברה בשואה ומהר מאד היא מצליחה להתבלט במעשיה ומקבלת אישור לשמש כאחות במרפאת המחנה. כך היא ניצלת מעבודות פיזיות מתישות.

צילקה מצילה אסירים רבים ממוות, מטפלת בכולם במסירות ראויה להערצה ומתיידדת עם הצוות ועם חברותיה במחנה.

צילקה מתמודדת יום יום עם הזיכרונות הקשים והטראומות ממה שעברה באושוויץ. היא מרגישה אשמה שנתנה לגרמנים לאנוס אותה ושומרת את מעשיה בסוד מחברותיה לחדר.  היא מתמסרת כל כולה לעבודה כדי להעסיק את עצמה ולנסות לא להיזכר בסיוטים שעברה. היא יודעת שהיא לא תוכל להיות אמא ולא מאמינה שתוכל להתאהב אי פעם. אך הפעם הגורל פועל לטובתה והיא מגלה שלמרות הכל, היא עדיין מסוגלת להתאהב ולאהוב.

איך צילקה שרדה? אילו מעשים הירואיים היא עשתה? תקראו את הספר ותגלו.

בתחילת הספר ישנה הערת המחברת שמבהירה שהספר מבוסס על עדותו של המקעקע מאושוויץ שהכיר את צילקה באושוויץ, עדותם של אחרים ומחקר שלה. חלק מהדמויות נכתבו בהשראת אנשים אמיתיים וחלקן דמיוניות.

בסוף הספר ישנו מידע נוסף על צילקה, על משפחתה ועל הגולאג שאליו נשלחה למאסר.

ממליצה בחום לקרוא את הספר ואת הפרקים הנוספים שנותנים תמונה מלאה של הסיפור המרגש הזה.

תקציר, כפי שמופיע בגב הספר:

השנה היא 1942, וצילקה קליין בת השש-עשרה נלקחת מביתה שבסלובקיה למחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו. מפקד בירקנאו מתפעל מיופייה ומפריד אותה משאר האסירות. עד מהרה לומדת צילקה מה המחיר שתיאלץ לשלם כדי להישאר בחיים. עם שחרור המחנה היא מואשמת על ידי הרוסים בשיתוף פעולה עם הנאצים, נידונה למאסר ממושך ונשלחת לגולאג ווֹרקוּטָה, מחנה כפייה מבודד ואכזרי בסיביר.
בזכות תושייתה הייחודית מצליחה צילקה להשתחרר מעבודת הפרך בשלג ולקבל עבודה כאחות במרפאת המחנה, שם היא מתיידדת עם הצוות ומטפלת בחולים במסירות. בעודה נאבקת להתמודד עם הזכרונות המייסרים מעברהּ, מגלה צילקה שלמרות הכול תוכל לחיות ולאהוב.
המסע של צילקה, המבוסס על סיפורה האמיתי של צילקה קליין ועל סיפוריהן של נשים במחנות הגולאג, הוא עדות רבת-עוצמה לנחישותה של אישה אחת לשרוד כנגד כל הסיכויים.

הת'ר מוריס, ילידת ניו זילנד, היא סופרת עטורת פרסים שספריה תורגמו לעשרות שפות ונמכרו במיליוני עותקים. בעקבות פגישתה עם לאלי סוקולוב היא כתבה את רומן הביכורים הסוחף שלה, המקעקע מאושוויץ, שיצא גם הוא לאור בהוצאת שוקן.

תגובות

תגובות