
מחבר: לילי גרהם, הוצאה לאור: תכלת הוצאה לאור, תרגום: נעה בן פורת, מס' עמודים: 368.
הסקירה שלי:
רומן היסטורי מרתק, עצוב ומאד מרגש. סיפור על אהבה גדולה בתקופה אפלה של הכיבוש הנאצי, על נקמה, על אומץ, הקרבה אישית, עשיית צדק, אנושיות ותקווה.
ממליצה לקרוא את הערת המחברת בסוף הספר בה היא מסבירה שאת ההשראה לסיפור קיבלה מסיפורים שקראה על נשים וגברים שהתנגדו לכיבוש הנאצי. היא קראה על נשים שהוכשרו למשימות ריגול וחבלה בשטחים שגרמניה כבשה ועל נשים שפיתו חיילים גרמניים בברים לבלות איתן וירו בהם ועל סיפורים אלו בנתה את הדמות המרכזית בספר.
היא רצתה להביא לידי ביטוי בעזרת הסיפור את הדילמות המוסריות הכרוכות במעשים האמיצים האלו ולהדגיש את המחיר שעשויים לשלם על עשיית הצדק, מחיר קשה של פגיעה נפשית כשאתה אחראי להרג של אדם אחר.
ממליצה בחום!
הסיפור מתחיל בפריז בשנת 1987. מסייה ז'ירו, בעל חנות לספרים עתיקים, מקבל מכתב מעוזרת משפטית שמספרת לו שהיא איתרה קרובת משפחה של מריאן בלנשה, הבעלים של מסעדה נטושה שנמצאת ליד חנות הספרים שלו. הוא רשום כאיש הקשר במסמכים של הנכס.
קרובת המשפחה היא סבין דופר והיא רוצה להיפגש איתו כדי לשאול אותו אודות סבתה, הבעלים של המסעדה, שהרעילה לפני 40 שנה את כל לקוחותיה ששהו במסעדה, כולל את אחיו של מסייה ז'ירו שעבד אצלה.
עורך הדין סיפר לסבין שמכיוון שאמה נפטרה, היא היורשת של המסעדה הנטושה, שאמה ירשה מאמה שלה, מריאן בלנשה, שהקימה את המסעדה לשרת את הנאצים.
עורך הדין גם מספר לסבין שאמה הייתה מאומצת, דבר שסבין מופתעת לגלות, שכן אמה לא סיפרה לה על כך מעולם.
סבין מגיעה למקום, נכנסת למסעדה הנטושה ומגלה שם דרכון ישן שמסקרן אותה. היא מחליטה שהיא חייבת לגלות את האמת על סבתה, מריאן בלנשה, מי היא הייתה ואיך היא קשורה אליה, מה קרה באותו לילה טראגי, מדוע היא רצחה את לקוחות המסעדה ומה עלה בגורלה וכמובן היא רוצה לברר מי הייתה אימה והאם היא אכן מאומצת.
היא נפגשת עם מסייה ז'ירו, הוא מספר לה מה שהוא יודע ולאט לאט שניהם מגלים את הסיפור האמיתי. מאז המקרה הוא חי באי שקט ולא מצליח להבין מדוע סבתה הרגה גם את אחיו שאהב אותה כל כך. עכשיו הוא עומד לגלות את האמת.
מכאן הסיפור חוזר לעבר, לשנת 1944 בפריז, לתקופה שבה מריאן מקימה את המסעדה שמשרתת את הנאצים והיא מתייחסת אליהם באדיבות, דבר שמעורר את התנגדותם של בני המקום. למריאן יש סיבה מדוע זה חשוב לה כל כך והיא תתגלה בהמשך הסיפור.
הסיפור חוזר ליום הגורלי בו מתרחש האסון הטראגי שגורם להרעלת מספר לקוחות ששהו במסעדה, המסעדה נסגרת ומריאן נעלמת.
מה קרה ולמה? תקראו ותגלו.
תקציר, כפי שמופיע בגב הספר:
פריז, 1944. הפחד והרעב שולטים בכל פינה, אך במסעדה של מריאן בלנשה חמים ורועש. הנאצים סועדים שם על בסיס קבוע, ומריאן משרתת אותם בחיוך נוצץ. בקרוב, אסון עתיד להתרחש ובעקבותיו המסעדה תסגור את דלתותיה לתמיד, ומריאן תעלם מבלי להשאיר עקבות.
עשרות שנים אחר כך, הטלפון מצלצל בביתה של סבין דופרי. עורך דין מבשר לה שירשה נכס יקר ערך: מסעדה נטושה בעלת היסטוריה טראגית. סבין נחושה להיפטר מהמורשת המפוקפקת שלא ביקשה לעצמה, אך היא משנה את דעתה כשהיא מגלה במקרה דרכון ישן, חבוי בין קירות המסעדה המתפוררים.
סבין מחליטה להתחקות אחר האמת. מי היתה מריאן בלנשה, בוגדת או גיבורה? מה קרה בלילה הנוראי ההוא, ומה עלה בגורלה של מריאן לאחריו? ואיך כל זה קשור לסבין עצמה?
המסעדה האחרונה בפריז הוא רומן היסטורי מרתק וסוחף, על אהבה בתקופה של שנאה, על אומץ והקרבה, על הבחירה באנושיות גם כשהכול נראה אבוד.
לילי גרהם כתבה רומנים היסטוריים רבים שזכו לאהבת הקוראים ותורגמו לשפות רבות. המסעדה האחרונה בפריז הוא ספרה הראשון שרואה אור בעברית.