מחבר: מאיה ערד, הוצאה לאור: מודן הוצאה לאור, תרגום: לא רלבנטי, מס' עמודים: 164.
הסקירה שלי:
אני אוהבת את הכתיבה של מאיה ערד, ישראלית, בגובה העיניים ומאד זורמת. הספר הזה שונה מספריה הקודמים בכך שאין כאן לא סיפור עלילה רצוף אלא שלושה סיפורים שהמכנה המשותף ביניהם הוא נושא ההגירה של ישראלים לארצות הברית. בכל שלושת הסיפורים מובא סיפורה של אישה ישראלית שנקלעת למשבר כלשהו הקשור להגירה.
הסיפורים כתובים ברגש, ניתן להזדהות בקלות עם הדמויות ולאורך כל הסיפורים חשתי אמפתיה עמוקה כלפי הנשים ששואפות לתקן את המצב ולצאת מהמשבר אליו נקלעו בכל דרך. ממליצה בחום!
אציין שקראתי את הספר דרך אפליקציית עברית במסגרת נסיונותי להתרגל לקריאה דיגיטלית ונהניתי מאד.
אילנה – מורה ותיקה לעברית בקולג' בארצות הברית. יום אחד מגיע לקולג' פרופסור צעיר שדעותיו הפוליטיות שונות משלה ומאיים על מקומה בקולג'. אילנה מנסה למצוא חן בעיניו אבל בתוך תוכה מקווה שהוא יעזוב וילך למקום אחר. היא חוששת מפיטורים ומנסה בכל כוחה להילחם על מקומה.
מרים – אם לבן שהגר לארצות הברית. נולד לה נכד ממנו והיא עדיין לא זכתה לראותו. היא טסה לחו"ל כי מבינה שאחרת לא תזכה לראותו. היא עוברת לגור עם בנה ואשתו ומרגישה שהיא לא רצויה. אמנם היא שמחה להתחבר לנכד המתוק שלה אבל היא מגלה שחיי הנישואין של בנה במשבר והם נותנים לה הרגשה שהיא מפריעה להם בחיי השיגרה. היא מנסה להתערב בחייהם ונתקלת ביחס קר, הן מבנה והן מאשתו.
אפרת – ישראלית שהיגרה לקליפורניה ודואגת לבתה המתבגרת מכיוון שהיא בודדה. היא מנסה לעזור לה ליצור קשרים חברותיים אבל חוצה את הגבול בכך שהיא חודרת לפרטיותה ועוקבת אחריה ברשתות החברתיות ואף נכנסת בשמה ויוצרת קשרים אבל מתאכזבת ומאכזבת כל פעם מחדש.
איך כל אחת מהנשים תתמודד עם המשבר? איזה קווים היא תחצה בכדי לצלוח אותו? תקראו ותגלו.
סיפור על געגועים עקב המרחק, על בדידות, על יחסי הורים ילדים ויחסים בין בני זוג ועל הפערים בין החיים בעבר לחיים המודרניים בעידן הטכנולוגי של היום. קריאה מהנה!
תקציר, כפי שמופיע בגב הספר:
המורה לעברית
מאיה ערד
מודן, חרגול | 2018 | פרוזה מקור | 164 עמ'
שלוש נשים, שהן או ילדיהן היגרו לפני שנים לארצות-הברית, נקלעות בחלוף הזמן למשבר, וחשות שעליהן לנקוט בצעד קיצוני כדי להיחלץ ממנו.
אילנה היא מורה ותיקה בקולג' במערב התיכון, שבנתה לעצמה אימפריה קטנה של הוראת עברית. כאשר מגיע לאוניברסיטה פרופסור צעיר לספרות עברית, אילנה מגלה שלא מדובר בבעל ברית אלא באויב מסוכן, ויוצאת למאבק מקצועי ופוליטי כדי להגן על מפעל חייה.
מרים, שבנה היגר לארצות-הברית והקים בה משפחה, מבינה שאם לא תעשה מעשה ותכפה עליו ביקור, היא לא תזכה להכיר את הנכד שנולד לה. הביקור הלא רצוי מחולל תהליכים בלתי צפויים, וחושף את הסדקים בחיי הבן ומשפחתו.
אפרת, ישראלית החיה בקליפורניה, נחושה לעזור לבתה, הסובלת מקשיים חברתיים בחטיבת הביניים. היא מתחילה לעקוב אחרי הרשתות החברתיות המקוונות שבהן הבת פעילה, ובדרך חוצה לא מעט קווים אסורים.
בכתיבתה המדויקת והחכמה, המשלבת הומור ואירוניה עם רגישות רבה לדמויות ולמניעיהן, מעודדת מאיה ערד את הגיבורות שלה לפעול, להתמודד עם המרחקים שנפערים בחייהן, וללמוד מתוך הכישלון כיצד להשתנות ולהתבגר.
ספריה הקודמים של מאיה ערד, ובהם מקום אחר ועיר זרה, שבע מידות רעות, אמן הסיפור הקצר, חשד לשיטיון, העלמה מקזאן ומאחורי ההר, היו לרבי מכר וזכו לשבחי הביקורת.