מחבר: ג'סי ברטון, הוצאה לאור: הוצאת מטר, תרגום: עדית שורר, מס' עמודים: 408.
הסקירה שלי:
ספר מעניין, על אמנות, תשוקות, שאיפות ואהבות אסורות. נהניתי מהקריאה, ממליצה בחום!
הסיפור מתמקד בשתי נשים ומתרחש בשני צירי זמן שונים. במהלך הסיפור מתגלה הקשר בין שני הסיפורים ולמרות שהקשר ידוע כבר די בהתחלה, הסןף מפתיע ומרגש.
1967: אודל בסטיין מגיעה מטרינידד לספרד. היא מתקבלת לעבודה במכון סקלטון לאמנות.. בחור צעיר, לורי, מגיע למכון ובידיו ציור שחתום עליו הצייר המוכשר, איסאק רובלס. הציור היה של אימו שנפטרה וכעת הוא רוצה למכור אותו. איסאק צייר מספר ציורים ונעלם ולכן מעסיק מאד את עולם האמנות.
הבוסית של אודל, מיס קוויק, רואה את הציור ונדהמת. היא יוצאת בבהלה מהחדר. אודל מבינה שהיא מסתירה משהו ומנסה לגלות פרטים על הציור. היא מתיידדת עם מיס קוויק ולאט לאט היא מגלה סודות נסתרים, שקרים וגילויים מפתיעים.
1936: אוליב גרה בספרד עם הוריה. אביה סוחר אמנות יהודי-וינאי. אמה סובלת ממחלת נפש. הם גרים בכפר עני בשם ארסואלו. טרסה היא עוזרת הבית שלהם ואיסאק, אחיה של טרסה, הוא מורה לאמנות. לאוליב יש שאיפות להיות ציירת מפורסמת אבל יודעת שבגלל שהיא אישה, יהיה לה קשה מאד. אוליב מתאהבת באיסאק וטוענת שהוא ההשראה לציוריה. היא עושה מעשה אמיץ שיביא אותה ואת הסובבים אותה לתסבוכת רצינית.
כשפורצת מלחמת האזרחים בספרד, איזאק מצטרף למורדים ופעילותו תגרום לו להסתבך ולחפש מקום מסתור.
אוליב וטרסה מתחברות והן משתפות אחת את השנייה בסודות הכי כמוסים. הקשרים המורכבים בין אוליב, טרסה ואיסאק, יביאו אותם לרצף של אסונות שיגבו מספר קורבנות.
איך הגיע הציור לאמו של לורי? מיהי מיס קוויק ולמה היא כל כך נבהלה כשראתה את הציור? מה עלה בגורלם של איסאק? טרסה ואוליב?
הרבה תעלומות יש פה וגם סיפור אהבה נחמד בין אודל ולורי, תקראו ותגלו בעצמכם, ממליצה בחום!
תקציר, כפי שמופיע בגב הספר:
ג'סי ברטון, הסופרת שהביאה לנו את רב-המכר העולמי המיניאטורות פורשת בספרה החדש המוזה סיפור מרתק על שתי נשים צעירות – מהגרת שבאה בשנות השישים ללונדון מהאי הקריבי טרינידד, ונערה המתגוררת בספרד בשנות השלושים – ועל התעלומה הקושרת אותן זו לזו בקשר בל יינתק.
אנגליה 1967. אודל בסטיין היא מהגרת מטרינידד שמנסה לפלס את דרכה בלונדון. כשהיא מתחילה לעבוד במכון סקלטון לאמנות, היא נתקלת בציור שמיוחס לאיסאק רובלס, אמן צעיר, מוכשר ומבטיח, שצייר כמה ציורי מופת ונעלם בלי להשאיר עקבות – תעלומה שמעסיקה את עולם האמנות כבר עשרות שנים.
הציור שהתגלה מעורר הדי התלהבות בעולם האמנות של לונדון, ולצדם תהיות על מקורו. אודל, בעקבות פטרוניתה במכון לאמנות, נמשכת אל רשת סבוכה של סודות והונאות ואינה יודעת למי להאמין ובמי לבטוח.
ספרד, 1936. אוליב שלוס, בתם של סוחר אמנות יהודי-וינאי ובת עשירים אנגלייה, מגיעה עם הוריה לארסואלו, כפר עני בחוף הדרומי. היא יוצרת קשרי ידידות קרובים עם טרסה, עוזרת הבית הצעירה שלהם, ועם אחיה של טרסה, איסאק רובלס, מורה לאמנות ואידיאליסט שנשאב אל מלחמת האזרחים שפורצת בספרד.
איסאק וטרסה, שני ילדיו הלא חוקיים של האיש החזק בכפר, משתלבים בחייה של משפחת שלוס. על רקע התהפוכות החברתיות מחד והשאיפה לאמנות טהורה מאידך נוצרים בין איסאק, טרסה ואוליב קשרים סבוכים שתוצאותיהם הרות אסון.
המוזה מגולל סיפור כובש ורב-דמיון על תשוקה ועל שאפתנות, על אמנות ועל נחשולי ההיסטוריה המעצבים את חיינו.
"המוזה הוא רומן חזק בצדדיו הרגשיים והחושניים, ומפגין יכולת כתיבה מרשימה מאוד שמצליחה לשמור את כנות הרגש עד לעמוד האחרון". הגרדיאן
"ברטון ממירה את רעיון המוזה כאישה ברעיון עשיר יותר. ביצירתיות נשית, הרומן יכול לרשום לעצמו ניצחון". הטלגרף
"ברטון מתגלה כאדריכלית של עלילה בנויה היטב ורחבת היקף, וסגנונה מגלה כישרון לשחזור הרגעים הרגילים והלא רגילים של החיים בכתמי צבע גדולים". פייננשל טיימס