היה לך טוב או היה לך רע?

תמונה של הספר היה לך טוב או היה לך רע?

מחבר: יעל נאמן, הוצאה לאור: אחוזת בית, תרגום: לא רלוונטי, מס' עמודים: 95.

הסקירה שלי:

ספרון קצר ומאד מעניין הדן בחוויות של קיבוצניקים שגדלו במסגרת החינוך המשותף בבית ילדים וחוו לינה משותפת.

השאלה "האם היה לך טוב או היה לך רע בילדות בקיבוץ?" נבחנת כאן על ידי הסופרת לאחר שקראה כתבה שהתפרסמה בשנת 2000 בעיתון.

בכתבה התראיין אדם בשם נחשון גולץ שתשובתו לשאלה היא "לא היה לי טוב, היה לי רע".

הוא מאשים את רשם האגודות השיתופיות (הגיש תביעה) שנעשה ניסוי פסיכולוגי אכזרי באלפי ילדים שגדלו בחינוך המשותף תוך יציקת תכנים דמיוניים למושג הורים, בית, כסף, עבודה, אדמה.

הוא טוען שהוא חי בבדידות מוחלטת, הוא בעצם נכה. אין לו אבא ואמא, הוא לא יודע מה זה בית, מה זה אחים ואחיות, מהי אהבה. נעשה עליו ניסוי והוא יצא מעוות "מוטציה".

הסופרת גדלה בקיבוץ יחיעם בצפון ואילו נחשון גדל בקיבוץ רוחמה שבדרום. היא לא פגשה אותו אבל ניהלה איתו שיחות בפייסטיים.

הסופרת מספרת לנו את קורותיו של נחשון עד היום בהווה ומנסה לפענח את סיפורו וחוויותיו האישיות מהגידול בקיבוץ לעומת החוויות שלה.

סיפורו משולב בסיפורה, לעיתים החוויות שלה מאד שונות מהחוויות שלו אבל לפעמים התחושות זהות ומשותפות לשניהם.

הסופרת דנה במספר נושאים מהותיים ומפרטת את החוויות של נחשון ושלה בהקשר אליהם: פרטיות, אהבה, בית, הורים, עבודה וכסף.

נחשון יצא עם הרגשה של יתמות, הוא אדם נטול רגשות, יתום בלב, לטענתו החינוך הקיבוץ גרם לו לנכות רגשית.

נחשון הגיש את התביעה במטרה לבקש את הסליחה, ההתנצלות. כסף לא עניין אותו. הוא עזב את הקיבוץ ולאחר שנים ניסה לחזור אבל נחל אכזבות. האשלייה שהבטיחו לו, שהקיבוץ זה בית, התנפצה.

הוא טוען שהקיבוץ לא הכין אותו לחיים האמיתיים, הבטיחו לו שהקיבוץ הוא הכל: הוא בית ומשפחה אבל הוא יצא בלי כסף, בלי בית פיזי, בלי הידע והחשיבות של הצורך לעבוד כי בקיבוץ לא חסר כלום, בלי משפחה (הורים ואחים) ועם ההבנה שאם עזבת, אין לך לאן לחזור.

ספר קצר שמעורר הרבה מחשבות.

ממליצה בחום!

תקציר, כפי שמופיע בגב הספר:

היה לך טוב או היה לך רע? נפתח בשאלה ישירה וכללית, נטולת הקשר לכאורה. אולם כבר מן המילים הראשונות מתברר שהשאלה הכללית היא למעשה צופן פרטי; שאלה שקיבוצניקים, שגדלו לתוך מסגרות החינוך המשותף, שואלים כשהם נפגשים לראשונה זה עם זה. שאלה שהיא מעין לחיצת יד סודית.

היה לך טוב או היה לך רע? עוסק בתשובה אחת, יוצאת דופן בחריפותה ובצורת ההגשה שלה לשאלת המפתח של מי שנולדו לתוך השיטה. העומד מאחוריה הוא אדם שנאמן לא פגשה מעולם. תשובתו לשאלה היה לך טוב או היה לך רע? התפרסמה לפני שנים רבות בכתבת מוסף בעיתון, ונחרתה בזיכרונה. בספרה החדש נאמן חוזרת לעסוק בחיי הקיבוץ, מנקודת מבט אחרת ומפתיעה. היא מתעמקת בכתבה ומתחקה אחרי המרואיין בה, כדי ללמוד על קורותיו ולפענח את סיפורו. בקולה הייחודי והמובחן, המשלב חקירה היסטורית ופרוזה ממוארית, היא שוזרת את סיפורו בסיפורה. עינה האחת ממוקדת בו והשנייה בהשתקפויות, בהצטלבויות ובנקודות העיוורון השונות והמשותפות להם.

היה לך טוב או היה לך רע? הוא ספרה הרביעי של יעל נאמן, כלת פרס עגנון לאמנות הסיפור לשנת תשפ"ב (2022). ספריה הקודמים, היינו העתיד (אחוזת בית, 2011), כתובת אש (כתר, 2013) והיה היתה (אחוזת בית, 2018) התקבלו בהתלהבות, תורגמו לשפות זרות וזיכו את נאמן בפרסים ובאהבת הקוראים.

תגובות

תגובות