
מחבר: ויקטוריה היסלופ, הוצאה לאור: ידיעות ספרים, תרגום: שרון פרמינגר, מס' עמודים: 429.
הסקירה שלי:
וואו איזה ספר מקסים! הכתיבה נעימה וזורמת והסיפור מרתק, נהניתי מכל רגע!
סיפור מרגש על קורות משפחה אחת במשך ארבעה דורות המתרחש ביוון מהתקופה של כיבושה על ידי הגרמנים ועד שנת 2016. למדתי המון על עברה של יוון, על מלחמות האזרחים והפוליטיקה שבה, כולל המשטר האכזרי ששלט בה ומרידות הקומוניסטים נגדו.
זהו סיפור שבמרכזו עומדת אישה גיבורה ואמיצה אבל גם מאד אנושית. סיפור שיש בו המון רגעי כאב והתמודדות עם אובדן אבל גם המון ניצחונות קטנים וגדולים ורגעי שמחה.
יש בספר המון תיאורים של המלחמות בין הימין לשמאל ולעיתים הרגשתי שזה קצת יותר מדי, אבל אז הגיעה תפנית מרתקת בעלילה ופשוט לא יכולתי להניח את הספר מהיד.
העלילה משולבת כל כך יפה בתוך כל תיאורי הפוליטיקה, אירוע רודף אירוע ואין רגע דל. ויקטוריה היסלופ יודעת לכתוב היטב, ממליצה בחום!
הסיפור מתחיל כשתמיס הקשישה חוגגת יום הולדת תשעים. תמיס מחליטה שהגיע הזמן לספר לנכדיה את סיפור חייה.
כשגרמניה כובשת את יוון, תמיס הצעירה מחליטה ללכת בעקבות אחיה ולהצטרף לקומוניסטים כדי להילחם נגד השלטון. תמיס האמיצה מסכנת את חייה ובסופו של דבר היא נתפסת ונשלחת לכלא באי האכזרי מקרוניסוס. תמיס עוברת השפלות, התעללות, סובלת מרעב ונאלצת לעבוד בעבודות פרך. בכלא היא זוכה גם להכיר עוד נשים אמיצות כמוה ונרקמות חברויות יוצאות דופן ביניהן. תמיס מנסה לשרוד בכל מחיר ולא להיכנע לדרישות הסוהרים.
תמיס מבינה שהדרך היחידה להשתחרר מהכלא היא לחתום על מכתב חרטה. היא כל כך מיואשת ומותשת אבל גם מאד מתגעגעת למשפחתה ולכן מתלבטת מה הדבר הנכון שעליה לעשות.
עכשיו היא צריכה להחליט את ההחלטה הגורלית האם לחתום על מכתב החרטה ולחזור לחיק משפחתה האהובה או להישאר נאמנה לאמונותיה, לא להיכנע ולנסות לשרוד בתנאים הקשים והבלתי נסבלים.
בספר מסופר גם על ילדותה של תמיס, על סבתה שגידלה אותה ואת האחים שלה, על הוריה שלא יכלו לגדל אותם ועל שני אחיה ואחותה. לתמיס ואחיה יש דעות פוליטיות מנוגדות מאשר לאחותה ולאחיה השני והמריבות ביניהם יובילו אותם למצבים מסוכנים וטרגיים שישפיעו על מהלך חיי המשפחה.
בהמשך הספר מסופרים גם סיפור חייהם של ילדיה ונכדיה של תמיס.
מה בחרה תמיס? מה יעלה בגורלה? מה יעלה בגורל אחיה ואחותה?
תקראו ותגלו.
זהו סיפור על משפחתה של תמיס משנת 1930 ועד שנת 2016, מהיותה ילדה ועד היותה סבתא רבתא. זהו סיפור על חברות, על אומץ, על אמונה וערכים, על התאהבות, על רחמים ועל קיום הבטחות.
תקציר, כפי שמופיע בגב הספר:
בימי הכיבוש הגרמני ביוון, תמיס הצעירה מחליטה להצטרף לכוחות הקומוניסטיים ולמרוד במשטר. הסיכון שהיא לוקחת גדול, אך היא גם זוכה להתאהב ולהכיר אנשים אמיצים ומעוררי השראה. כשהיא נתפסת יחד עם שאר חברי היחידה שלה, תמיס נאסרת ונשלחת לאי מקרוניסוס.
אין יווני שלא הכיר את האי מקרוניסוס, אי־הכלא האכזרי ביותר שקיים, שאסיריו נידונו לעבודות פרך, להשפלות ולהתעללויות בלתי־פוסקות. גם תמיס ושאר חברותיה האסירות סובלות חרפת רעב ועינויים בשעה שסוהריהן מנסים לשבור את גאוותן ואת רוח ההתנגדות שלהן.
הדרך היחידה להשתחרר מהאי הנורא היא לחתום על דילוֹסי, הצהרת חרטה, ולהפנות עורף לאמונותיה ולעקרונותיה. אבל גם לאמונות ולעקרונות יש גבולות, ואלה של תמיס נבחנים כשהיא נאלצת לבחור בין הדברים שהיא מאמינה בהם ובין האנשים שהיא אוהבת.
ויקטוריה היסלופ, מחברת רבי־המכר "האי של סופייה", "חוטים מקשרים" ועוד, מפנה זרקור אל עברה הטראומטי של יוון וטווה סיפור מרתק, מרגש ומעורר השראה על אישה שנהפכת לגיבורה בעל כורחה.