מחבר: עירית לינור, הוצאה לאור: אחוזת בית ספרים, תרגום: לא רלוונטי, מס' עמודים: 367.
הסקירה שלי:
סיימתי סוף סוף לקרוא את הספר. קראתי ביקורות נלהבות וציפיתי לספר שנון ומלא הומור והאמת שהתאכזבתי. הספר אפילו דיי שעמם אותי.
מסופר על גברת ורבורג מילדותה ועד בגרותה.
עד גיל 11 היא חיה חיים שיגרתיים בתל אביב. יש לה אב שתלטן, אם עקרת בית כנועה ופחדנית, אח שאוהב אותה באמת ודואג לה. כל חייה משתנים כאשר משפחת סירקין "המוצלחת" עוברת להתגורר באותו בניין. אמה מנסה לחכות את גברת סירקין הרופאה ויש חשד שאפילו מנהלת רומן עם מר סירקין. הגיבורה מתאהבת בבנם הבכור של משפחת סירקין ומכאן מתחילות הצרות.
אמה נהרגת בתאונת דרכים ואביה מתחתן בשנית עם מזכירתו. הגיבורה לא מסתדרת עם אמה החורגת ויש להן מריבות. כשלא טוב לה, היא בורחת לחברו של עמוס, הלל השכן האדיש שעוזר לה בשיעורים.
אחיה משכנע אותה ללמוד עריכת דין ולעבוד במשרד שלו. שם היא פוגשת עוד חבר של אחיה, אריה הבוגד הסידרתי והגס רוח שבעתיד אף תבגוד גם איתו.
היא מוקפת גברים – אביה הבוגד וחומד הנשים, חברו של אחיה הבוגד, השכן הלל האדיש והרוחניקי המוזר והיא מתקשה להבין את מי ראוי לאהוב ובסוף מתאהבת בגבר הכי פחות צפוי וחיה עימו חיים לא פשוטים.
גברת ורבורג היא בחורה ממשפחה בעייתית שמחפשת את עצמה ובעיקר מחפשת אהבה.
הסיפור מסופר בפרקים שחלם מזמן עבר וחלקם מזמן הווה ומתאר את חייה של גברת ורבורג. ציפיתי לסיפור מעניין, עם עלילה והתאכזבתי. ספר נחמד, לשיקולכם!
תקציר, כפי שמופיע בגב הספר:
כבר שנים שגברת ורבורג מאוהבת באותו הגבר, וכבר שנים שאין לה מושג למה. האם אהבתה היא תוצר של נפשה המסוכסכת, תגובה לחיי הנישואים של הוריה, אולי תערובת של צירופי מקרים והחלטות מודעות, ואולי נס גדול שאין לו סיבה ותכלית?
"עד שמשפחת סירקין קנתה את הדירה מולנו, לא היה לי סיפור משפחתי." כך פותחת המְספרת נטולת השם, היא גברת ורבורג, את הרומן החדש של עירית לינור, אחת הסופרות האהובות בישראל ומחברת רבי המכר "שירת הסירנה", "שתי שלגיות" ו"בנות בראון". בקול מפוכח, שנון וחודר, מגוללת לינור את וידויה של אישה תל אביבית נשואה, עורכת דין לענייני גירושים ואֵם לשני בנים, שבוחנת את קשרי האהבה הלא-יציבים בחייה.
עד גיל אחת-עשרה, מנהלת הגיבורה חיים שגרתיים: אב שתלטן, אם עקרת בית כנועה שפוחדת ומתעבת בשתיקה את בעלה, אח גדול אוהב אבל מעצבן, ומגורים בדירה נטולת ייחוד בלב תל אביב. הכול משתנה כשמשפחת סירקין המוצלחת והיפה עוברת להתגורר בדלת ממול, ואמה של הגיבורה מחליטה למרוד בבעלה ולאמץ מעט מהלכותיהם של הסירקינים. מאותו הרגע נזרעים זרעי הפורענות, וזו לא מאחרת להגיע.
כאישה צעירה ויפה, אך עדיין מופנמת ובודדה, גיבורת הרומן מתקשה להבין את מי ראוי לאהוב, וכיצד. הגברים שסביבה – אביה חומד הנשים, אחיה עמוס הבוטה, חברו-שותפו אריה (שמצטיין גם הוא בגסות רוח), והשכן השתקן והאדיש הלל – מציגים בפניה מסתורין גברי בלתי מפוענח. לכן, כשהיא מתאהבת סוף-סוף עד מעל לראש, ובגבר הכי פחות צפוי, האדמה נשמטת מתחת לרגליה.
את הסיפור של גברת ורבורג אי-אפשר להפסיק לקרוא. הוא מסופר תוך שליטה יוצאת דופן בשפה, וביכולת וירטואוזית לגלגל עלילה. הוא משובץ בדיאלוגים מדויקים, מושחזים וחד-פעמיים, והוא מלא בדמויות בלתי נשכחות מתוך קרקס השקרים הבורגני של ישראל. עירית לינור היא לא רק מספרת גדולה, היא גם פורשׂת שכבת עומק שמתמודדת עם חוסר התכלית שבחיפוש אחרי סיבתיות פסיכולוגית כהסבר לכל אירוע, ומפנה מבט אכזרי וחומל אל הפער שבין חיי היום-יום לבין הזיות על אהבה נצחית ומושלמת. היא מלווה את הגיבורה שלה ואת הקוראים בחיפוש אחר תשובה לחידה הרומנטית הגדולה מכולן: לָמה אנחנו אוהבים את מי שאנחנו אוהבים, ואיך נוכל לדעת שאוהבים אותנו בחזרה.