אריה

תמונה של הספר אריה

מחבר: נזנין הוזאר, הוצאה לאור: אריה ניר הוצאה לאור, תרגום: שי סנדיק, מס' עמודים: 432.

הסקירה שלי:

רומן היסטורי מרגש המתרחש בטהראן ומספר את סיפורה המרתק של אריה במהלך שלושים שנה, משנות החמישים ועד סוף שנות השבעים.

הדמויות בספר הן מגוונות: חלקן אמידות מהאזור הצפוני וחלקן עניות מהאזור הדרומי. אני עדים לזרמים השונים שבחברה האיראנית כגון: המוסלמים, היהודים, הבהאים והנוצרים, לפוליטיקה המורכבת, להתקוממויות, לחילופי השלטון ולהשפעתם של כל אלה על התושבים.

ספר מעניין שלמדתי ממנו הרבה על התהפוכות באיראן שהובילו בסופו של דבר למהפכה האיראנית שהתרחשה בסוף שנות השבעים וכן על המיתולוגיה הפרסית העתיקה.

ממליצה בחום!

 

הסיפור מתחיל בשנות החמישים. בהרוז, המשמש כנהג צבאי, מוצא תינוקת שננטשה ומאמץ אותה. התינוקת, שהוא קורא לה אריה, נלקחת לביתו לגור אתו ועם אשתו החורגת, זהרה, שמתעללת בה, מרעיבה אותה ולא נותנת לה טיפת חום ואהבה.

כשאריה בת שבע, זהרה לוקחת אותה לפרשטה, אלמנה עשירה שעבדה איתה בעבר, אשר מסכימה לאמץ אותה אבל לא מסוגלת לתת לה אהבה. למרות זאת, חייה של אריה משתפרים אצל פרשטה. היא שולחת אותה ללמוד בבית ספר ונותנת לה אוכל ותנאי מגורים טובים אבל גם מחייבת אותה לעזור לאישה ענייה, מהרי, ולבנותיה בטענה שרק ככה תזכה לחיים בגן עדן.

בבית של מהרי לא קל לאריה. היא צריכה ללמד את הבנות ולנקות את הבית. היא נתקלת בהתנגדות של אחת הבנות ובעיקר של מהרי. אריה לא אוהבת ללכת לשם אבל אין לה ברירה, מאוחר יותר היא תגלה מדוע זה היה כל כך חשוב לפרשטה.

לאט לאט, ככל שהזמן עובר, אריה מצליחה להתחבר למהרי ולבנותיה ואז מתגלים בפניה הסודות של מהרי שמטלטלים את חייה של אריה וגורמים לה להבין דברים על עצמה.

הסיפור המרגש של אריה משולב בתוך ההיסטוריה המרתקת של איראן, המהפיכות, המתנגדים, הרצון לשינוי והציפייה לחומייני שמבטיח עתיד חדש למדינה.

בתוך כל התהפוכות, אריה מכירה נערה שאביה אתאיסט ואמה מוסלמית ומתאהבת בנער ארמני נוצרי ונסחפת בעצמה להתקוממויות שישנו את פני איראן ותושביה ואת חייה שלה.

זהו מסע התבגרות של ילדה מאומצת שגדלה בין שלוש דמויות נשיות באיראן מלאת התהפוכות אשר עיצבו את חייה מיום לידתה.

קריאה מהנה!

תקציר, כפי שמופיע בגב הספר:

אריָה הוא רומן היסטורי שעוקב אחרי הדמות הראשית לאורך שלושים שנה – משנות החמישים ועד למהפכה האיראנית בסוף שנות השבעים. הדמויות ברומן מגיעות משלל רקעים ואזורים בטהרן – הן מהשכונות האמידות של צפון העיר והן מהחלק הדרומי הנחשל והעני. הספר מצליח להיכנס לחייהן של הקבוצות השונות בחברה האיראנית של טהרן – המוסלמים, הזורואסטרים, היהודים, הנוצרים והבהאיים, ובד בבד מצליח לשזור בתוכו את המיתולוגיה הפרסית העתיקה. המסע של הקוראים אינו מסתכם בתהפוכות חייה המרתקות של אריָה, אלא גם עובר מקבוצה לקבוצה בהקשר המשפחתי האינטימי. הספר מתאר חיים בדו-קיום (חבריה הטובים של אריה הם נער ארמני נוצרי ונערה שאביה אתאיסט ואמה מוסלמית אדוקה), אבל גם נוגע במתח בין העדות והקבוצות השונות ובהשפעתן על מהלך ההיסטוריה.

תקציר: באיראן של שנות החמישים, נהג צבאי ושמו בהרוז מגלה תינוקת נטושה בסמטה. כשהוא מאמץ אותה וקורא לה אריָה אין לו מושג עד כמה תעצב היתומה התוססת וכחולת העיניים את עתידו. לאורך שנות ילדותה ונעוריה אריה קרועה בין שלוש דמויות אם שהועיד לה הגורל: זהרה, רעייתו של בהרוז שמתעללת בה ללא רחם; פרשטה, האלמנה העשירה שמציעה לה מפלט אך אינה מסוגלת להעניק לה אהבה; ומהרי, האישה הענייה שסודותיה ינפצו את כל מה שאריה ידעה על חייה.
בה בעת רוחות של שינוי מתחילות לנשוב באיראן. השמועות בדבר חומייני, איש דת נלהב הגולה בפריז ומציע עתיד חדש למולדתו, עושות להן כנפיים. בעין הסערה אריה מתאהבת בבחור ארמני שנלכד בצד הלא־נכון של המהפכה, ועד מהרה היא נסחפת בגלי ההתקוממות שתשנה את פני ארצה – ואת בני עמה – לבלי הכר.

תגובות

תגובות