מחבר: פטרישיה וילסון, הוצאה לאור: מודן, תרגום: אמיר צוקרמן, מס' עמודים: 436.
הסקירה שלי:
רומן היסטורי מרגש על קורות תושבי הכפר אמירס בתקופת כיבוש האי כרתים על ידי הנאצים במלחמת העולם השנייה.
בכיתי לא מעט במהלך הקריאה. מאז ה-7 באוקטובר קשה לי לקרוא סיפורים על מלחמות במיוחד כשמעורבים ילדים שנאלצו לשרוד בתנאים קשים, הכל מתקשר והיו רגעים ממש קשים לעיכול.
בסוף הספר הסופרת מספרת ממה היא קיבלה השראה לכתיבת הרומן. היא מצאה בגן הבית שלה בכפר אמירס בכרתים מכונת ירייה ישנה ששימשה את הנאצים בשנת 1943 והחלה לחקור את הנושא. חלק מהאירועים המתרחשים בספר מבוסס על סיפורים אמיתיים ששמעה מנשות הכפר.
ספר מצויין, ממליצה בחום!
אנג'י נולדה בלונדון וגדלה עם אימה פופי. אימה סירבה לדבר על עברה. פופי גדלה בכפר אמירס שבאי כרתים עד שלפני ארבעים שנה, ברחה והתנתקה מאמה וממשפחתה. מאז לא היה שום קשר ביניהם.
אנג'י עומדת להתחתן, היא פוטרה מעבודתה ויש לה זמן פנוי. היא מרגישה שהגיע הזמן לאחד את בני המשפחה, לפגוש את הקרובים לה ולהבין מדוע אימה ניתקה איתם קשר.
כשאמה שומעת על התוכניות של בתה, כמו בכל פעם שהיא נשאלת על עברה, היא מתחילה להרגיש רע וממש נהיית חולה. לאחרונה מצבה הבריאותי הדרדר ואנג'י מקווה שאולי אם היא תצליח לאחד את המשפחה, אמה תבריא סוף סוף.
למרות סירובה של אמה וללא ידיעתה, היא נוסעת לכרתים לסבתה מריה, שימיה ספורים, ומבקשת ממנה שתספר לה את סיפורה שלה ושל המשפחה לפני שיהיה מאוחר מדי. לאט לאט חושפת מריה את מה שעבר עליה ועל הכפר בזמן מלחמת העולם השנייה. היא מספרת לה על מעשי הזוועות שעשו הנאצים לתושבי האי, כולל מעשי רצח ואונס במהלך כיבושו. היא מספרת לה גם את סיפורה העצוב והטראגי של אמה ואנג'י ההמומה צריכה לעכל דברים לא פשוטים ולהחליט על הצעדים הבאים לעתיד.
למרות הגילויים המפתיעים, אנג'י לא מפסיקה לעולם להאמין ולשאוף לאיחוד המשפחה. היא וסבתה מנסות לגרום לאמה להגיע לאי ולשחרר את המשקעים מהעבר.
הפרקים מסופרים עבר והווה לסירוגין כולל סיפורה של אנג'י בהווה ומערכת היחסים שלה עם בן זוגה שעוברת גם היא עליות ומורדות.
המון סודות מתגלים לאנג'י על עברה של אמה, כולל גילויים מפתיעים על זהות אביה, בן הזוג של אמה, למה נעלם ולאן. העבר של אמה כולל פרידות, אכזבות, הישרדות, טלטלות וניסיון להמשיך הלאה למרות הקשיים.
סיפור על אומץ, גבורה, עזרה, אהבה ועל הרצון לרפא פצעים ישנים. הסוף אופטימי, מרגש ומלא תקווה.
תקציר, כפי שמופיע בגב הספר:
אנג'י נולדה וגדלה בלונדון, אבל כל חייה הייתה סקרנית בנוגע לעברה של אימה, פופי, ולחיים שהיא הותירה מאחוריה באי כרתים. כעת, בעודה מתכננת את חתונתה שלה, אנג'י מרגישה שעליה לחזור אל מחוזות הילדות של אימה, להכיר את המשפחה שמעולם לא פגשה, ולהבין מה גרם לקרע שעליו פופי מסרבת לדבר עד היום.
בכפר הקטן אָמירַס, החבוי בין הרי כרתים, מחכה לה סבתה מריה. היא יודעת שימיה ספורים, ואם לא תספר את סיפורה עכשיו, איש לעולם לא יֵדע מה עבר עליה. אחרי מפגש מרגש, הסבתא ונכדתה לומדות להכיר זו את זו, ואט אט מריה מצליחה לחלוק עם אנג'י את קורותיה בזמן מלחמת העולם השנייה, את הטרגדיה שחווה הכפר כולו, ואת מעשי הזוועה שחוללו הנאצים בתושבי האי.
אי הסודות הוא רומן היסטורי מרגש ומטלטל על קורותיה של משפחה אחת ושל כפר אחד בזמן הכיבוש הנאצי בכרתים. זהו סיפור על אימה וטרגדיה, אבל גם על אומץ, חסד ואהבה שמצליחים לרפא פצעים של עשרות שנים.
פטרישה וילסון חייתה בכפר אמירס שבכרתים. היא קיבלה את ההשראה לכתיבה כשחפרה ומצאה מכונת ירייה בגן הבית שלה – נשק ששימש במאורעות שהתחוללו בכפר בספטמבר 1943 – וחלק גדול מהספר מבוסס על סיפורים אמיתיים שסיפרו לה הנשים הזקנות באמירס, נשים שעד אז מעולם לא דיברו על אשר עבר עליהן. פטרישה עדיין מבלה חלק ניכר מזמנה ביוון. זהו הרומן הראשון שלה.