נפש יהודית

תמונה של הספר נפש יהודית

מחבר: חנוך דאום ואריאל הרטמן, הוצאה לאור: ידיעות ספרים, תרגום: לא רלוונטי, מס' עמודים: .

הסקירה שלי:

ספר מעניין מאד ובו ניסיון לחדור לנפשם של עשר דמויות יהודיות מוכרות ונערצות, שככל הנראה מעולם לא היו בטיפול פסיכולוגי.

חלק מהן מתו בגיל צעיר, רובן היו בעלי נפש סוערת ומורכבת, עצובות, מלאות פחדים ותסביכים ורק לאחר מותן הפכו להיות נערצות ומוערכות.  חלק מהן לא זכו לראות עד כמה אהובות הן היו.

יש פה נסיון להבין האם הנפש הסוערת, החיים העצובים והחרדות, הם אלו שהפכו אותם ליוצרים כל כך גדולים והאם נדרש לשלם מחיר כזה כבד בכדי ליצור.

עשרת היהודים באים לטיפול אצל אריאל הרטמן, פסיכולוג קליני. הם יושבים על כורסת הטיפולים ואריאל מנסה לחדור לנפשם, לגרום להם לדבר על הפחדים שלהם, על החרדות, על העצב והבדידות, טיפול שאם היה נעשה בחייהם, ללא ספק היה עוזר להם להתמודד עם הקשיים, להכיר בערכם ולחיות חיים טובים ורגועים יותר.

את רוב הדמויות היכרתי או לפחות שמעתי עליהן. מעבר לניתוח המרתק של הנפש המורכבת של הדמויות, הספר הוסיף לי רבות לידע האישי שלי על חייהן של הדמויות המסקרנות והמוכשרות הללו.

ראוי לציין את האיורים הצבעוניים היפים של כל הדמויות שמופיעים בתחילת הפרק אודות הדמות הספציפית.

עשר הדמויות המובאות לטיפול בספר הן:

אריק איינשטיין – זמר מוכשר ומוערך מאד

חנה סנש – משוררת, הצנחנית שלא שבה

בובי פישר – שחמטאי גאון

זיגמונד פרויד – מייסד תורת הפסיכואנליזה

תרצה אתר – משוררת, סופרת, שחקנית, מתרגמת וזמרת

קהלת – החכם מכל אדם

לאה גולדברג – משוררת, סופרת, מתרגמת, מרצה וחוקרת ספרות

ברוך שפינוזה – פילוסוף יהודי

רבי נחמן מברסלב – מייסד תורת החסידות

פרנץ קפקא – סופר יהודי-צ'כי מוכשר.

כולם מרתקים וכולם מוכשרים, בחרתי לפרט בקצרה על מספר דמויות שמאד סקרנו אותי:

אריק איינשטיין – זמר ענק שבשנים האחרונות סירב להופיע והסתגר בביתו. היה אדם מאד צנוע. תמיד המעיט בכישרונו והישגיו. למה הוא הסתתר? ממה פחד? האם אהב את הבית או שמא חשש מביקורת? האם כאב לו שלא השמיעו אותו בשנים האחרונות? האם נלחץ מקהל?

חנה סנש – מהגרת מהונגריה, הרגישה זרה בארץ, התגעגעה לאמה, בודדה מאד. אחרי שהצטרפה לשרות הצבא הבריטי, צנחה, נתפסה והוצאה להורג. היא לא ידעה שהיא הפכה לגיבורה.

בוריס פישר – שחמטאי מוכשר שכנראה סבל מאספרגר או סכיזופרניה, היה חסר לו מגע אנושי, היה מסוכסך עם עצמו.

לאה גולדברג – משוררת וסופרת מוכשרת שהיתה מלאה בשנאה עצמית ולכן היתה חסרת ביטחון, בודדה ועצובה. היא זכתה לכבוד ולהערכה רק אחרי מותה. אביה היה חולה נפש וכנראה בגלל זה היתה מלאת פחדים, לא הקימה משפחה ולא ילדה ילדים מחשש שילקו גם הם במחלת הנפש.

תרצה אתר – בעלת נפש אובדנית ושברירית. היו לה יחסים מאד מורכבים עם אביה, המשורר נתן אלתרמן. אביה היה קר אליה והיא היתה תלויה בו מאד. היתה מעין תחרות סמויה ביניהם שגרמה לה בסופו של דבר לשים קץ לחייה. היא חיפשה אבא חם ומחבק שיגן על נפשה ולא זכתה לזה. היא היתה עצובה ובודדה כל חייה.

רבי נחמן מברסלב – כנראה סבל ממאניה דיפרסיה. היה נע בין מצבי רוח של שמחה, גדלות והאדרה עצמית לבין דיכאון וחוסר ביטחון. היה אדם בודד ועצוב אבל הפך לסמל לשמחה אצל חסידיו.

פרנץ קפקא – סופר מוכשר שהצלחתו כסופר קרתה רק לאחר מותו. היה לו קשר מורכב עם אביו והוא כנראה סבל מחרדת סירוס. היה חרדתי מאד, מהופעה בציבור, מנשים, מזוגיות ומהקמת משפחה. הוא הרגיש שהוא צריך להיות לבד ולכן בחר בקשרים זוגים שנועדו לכישלון.

אהבתי מאד את הספר הקודם "בשביל הנפש" ואהבתי עוד יותר את הספר הנוכחי בעיקר כי רוב הדמויות היו מוכרות. ספר חשוב ומרתק! ממליצה בחום!

 

תקציר, כפי שמופיע בגב הספר:

פרנץ קפקא. קהלת. ברוך שפינוזה. תרצה אתר. בובי פישר. אריק איינשטיין. לאה גולדברג. חנה סנש. זיגמונד פרויד. רבי נחמן מברסלב. ארבעה מהם מתו בסביבות גיל ארבעים משחפת. שלושה עזבו את העולם בחוסר כול, בזמן שלא היה עולה על דעתם עד כמה אהובים ונערצים יהיו לאחר לכתם. אחד טען בתוקף שהוא שלמה המלך. שתיים היו עצובות עד כדי כך שבתקופות רבות בחייהן ביקשו את נפשן למות. אחד חשב שהעולם כולו שואף להתנקש בו. אחת נחשבה לגיבורה עברייה ולחלוצה האולטימטיבית, אבל בתוך תוכה חשה זרות עמוקה. ואחד אהב להיות בבית.

עכשיו הם מתיישבים על כורסת הפסיכולוג.

חנוך דאום – בעל טור, קומיקאי, מחבר רבי-המכר "אלוהים לא מרשה" ו"רב הנסתר", וכוכב הסדרות "מחוברים" ו"המתנחל".

אריאל הרטמן – פסיכולוג קליני בכיר ומוערך, חבר מכון תל-אביב לפסיכואנליזה בת-זמננו, המסיים בקרוב הכשרתו כפסיכואנליטי.

דאום והרטמן הוציאו יחדיו את רב-המכר "בשביל הנפש", שהיה לספר העיון הנמכר ביותר בשנת 2010.

תגובות

תגובות